Tandvård Häst | Hästtandläkare hästtandvård i Skåne hos Veterinär Helen Indrebö i Klippan / Gråmanstorp
754
page-template-default,page,page-id-754,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Tandvård Häst

Tandvård Häst

Inför besöket:
Ta med hästens pass när ni kommer och undvik gärna att ge hästgodis innan besöket då dessa ofta klistrar fast  tänderna och är svåra att skölja ut (morot går bra). Vill ni att vi provar bett eller träns kan ni ta med detta.

Så går det till:
När ni kommer till oss vill vi ha information om hästens allmäntillstånd, om den har någon sjukdom eller står på någon medicin. Ni kommer och anmäler att ni är här och sen lastar ni av hästen och kommer in i ett rum som är speciellt för hästarna. Väl inne så lyssnar Veterinären på hästens hjärta och gör en allmän bedömning om att hästen mår bra, därefter få hästen en dos lugnande (man behöver inte fasta hästarna då dom inte kan kräkas). Hästarna får den lugnande sprutan i blodet så den har effekt väldigt fort, därför positionerar vi hästen direkt. Hästen ska stå så rakt som möjligt med huvudet på en mjuk bom.

 

 

 

När hästen är tillräckligt trött använder vi oss av en munstege som gör att vi kan se in i munnen, sedan sköljer vi ut all mat som finns i munnen. Därefter görs det en genomgång av hela munhålan, vi tar även fotografier som ni får med er hem. Behandlingen varierar lite från häst till häst men består nästan alltid av slipningskorrigering (alltså ingen raspning) och flourlack efter för att hjälpa tänderna där vi har slipat.

 

 

När hästen är klar får den gå ut i en box och vakna till innan ni kan lasta och köra hem. Hästarna blir ofta kissnödiga av den lugnande sprutan vilket också är en anledning till att dom behöver stå i boxen en stund.

Under tiden kan ni betala och kanske ta en kopp kaffe i vårt väntrum.

Efter besöket:
Hästen får inte äta på två timmar efter sista sederinngen, det kan vara bra att gå ut och gå med hästen så att den får komma ut och röra på sig.
Vi skickar er journal med bilderna som vi tagit på hästens mun på er mail, skulle det vara att ni inte fått journalen dagen efter får ni gärna höra av er och skicka med er mailadress så vi kan kontrollera att vi har rätt uppgifter inlagda.
Efter behandlingen får hästen startkarens, oftast innebär en behandling här en startkarens på ca 6 dagar.
Karenstiden för de olika medicinerna kan variera flera gånger per år för att kontrollera karenstiden för just ert besök kan ni gå in på https://www.ridsport.se/tavling/Antidopning/karenstids-ochforbudslistor
vilka mediciner er häst har fått under besöket står med i journalen.
Om ni behöver hjälp med lastningen efteråt är det bara att säga till så hjälper vi er så gott vi kan.